اگر شما صاحب یک خودروی پراید هستید یا به عنوان یک مکانیک کار میکنید، احتمالاً با جعبه فیوز این خودرو سروکار داشتهاید. جعبه فیوز پراید یکی از مهمترین بخشهای این خودرو است که مسئولیت محافظت از مدارهای الکتریکی مختلف را بر عهده دارد. جایگاه دقیق جعبه فیوز پراید، در زیر داشبورد و سمت چپ راننده قرار دارد که به راحتی قابل دسترسی است. علاوه بر این، جعبه فیوز دزدگیر پراید نیز معمولاً در نزدیکی جعبه فیوز اصلی قرار دارد و به همین ترتیب به راحتی قابل مشاهده و تعمیر است. آشنایی با این قطعات و نحوه دسترسی به آنها میتواند به شما در نگهداری و تعمیرات خودروی پراید کمک شایانی کند.
راهنمای جعبه فیوز پراید
ابتدا باید بدانیم که ماشین پراید از دو بخش اصلی در مدار و نقشه سیم کشی ماشین تشکیل شده است :
بخش اول سیم کشی داخل موتور است که از پشت کامپیوتر ماشین(ECU) به قطعات داخل موتور مانند کوئل، شمع، دینام و قطعات دیگر که نیازمند برق مستقیم میباشند تشکیل شده است. بخش دوم سیم کشی به داخل اتاق ماشین پراید راه یافته است. دراین مدار که وظیفه اصلی آن برقراری جریان برق به لوازم الکترونیکی خودرو میباشد که خودرو سازان برای ارتقا سطح ایمنی در نقشه سیم کشی به بین راه آن از فیوزهایی با آمپرهای متفاوت از 5 آمپر تا 40 آمپر استفاده میکنند.
در واقع می توان گفت وظیفه اصلیه فیوز این است که اگر جریان در داخل هر یک از مدار یا سیم کشی بیش از حد مجاز و استاندارد باشد سریعا قطع میشود و جریان را به طور آنی قطع می نمایند این فیوز ها در ماشین پراید داخل اتاق سمت راننده زیر داشبرد قرار دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
در این خودرو یک جعبه فیوز سیمی وجود دارد که در داخل موتور سمت راست یا چپ باتری پراید قرار گرفته است. این جعبه فیوز سیمی از یک پایه پلاستیکی که بر سر جریان برق اصلی قرار گرفته است، از 3 بخش مجزا تشکیل شده است یک سیم که در وسط قرار گرفته است که مربوط به جریان دینام میباشد که اگر دینام بیش از حد مجاز برق بدهد یا به علت خرابی باتری پراید به آن فشار بیاید این قطع می کنند و باید آن را آب کرده و جریان برق قطع میشود. در سمت چپ آن یک سیم دیگه است که مربوط به سیستم انژکترور می باشد و نهایتا آخرین فیوز مربوط به چراغ جلو ماشین است که اگر شما یک باره چراغ جلوی ماشین را از دست بدهید امکان دارد به علت این فیوز سیمی باشد.
امکان دارد تا به حال جعبه فیوز پراید را که در پایین داشبرد سمت راننده قرار گرفته است را دیده باشید. این جعبه که با یک درپوش پلاستیکی که روی آن FUSE نوشته شده است پنهان گردیده اما هنگامی که این درب را باز میکنید با 15 عدد فیوز مواجه میشوید که هرکدام از آنها مربوط به یک بخش می شوند. به عنوان مثال فیوز فن پراید که در صورت اتصالی یا نقص در این مدار فیوز قطع شده است و جریان را مسدود می کنند.
درادامه هر یک از فیوز ها را با آمپر استانداد توضیح میدهیم. توجه داشته باشید که جعبه فیوز پراید 131 با جعبه فیوز پراید 111 یکی میباشد، به عبارت دیگر تفاوت در جعبه فیوز پراید 132 با مدل های دیگه نیست.
1. فیوز فن 30-40 آمپر
2. فیوز چراغ پارک 15 آمپر
3. فیوز ساعت و فندک 10 آمپر
4. فیوز قفل مرکزی پراید 20 آمپر
5. فیوز چراغ چک 10 آمپر
6. فیوز شیشه بالابر پراید 30 آمپر
7. فیوز پشت کیلومتر 10 آمپر
8. فیوز برق ترمز 5 آمپر
9. فیوز دزدگیر پراید
10. فیوز چراغ جلو پراید
11. فیوز ای بی اس پراید
اگر برای شما سوال است که فیوز فن کولر پراید کجاست باید اشاره کرد که در مسیر جریان فن قرار گرفته است و یک فیوز 30 آمپر میباشد که محض اتصالی یا نوسان جریان در این مدار باعث قطع برق فن میشود. گاهی اوقات خرابی رله های فن یا آبشدگی اتصالات فن منجر به قطع شدن یا سوختن فیوز می شود. اگر فیوز کولر پراید شما قطع شد و نتوانستید مشکل را رفع کتید با کارشناسان حافظ باتری تماس بگیرید.
فیوز چراغ پارک وظیفه مسدود کردن جریان برق در صورت اتصالی در چراغ های کوچک ماشین یا اصطلاحا (چراغ پارک) را دارد که 15 آمپر است.
فیوز ساعت و فندک که درپراید یکی می باشد باعث می شود که برق پشت فندکی ماشین یا ساعت در صورت جریان بیشتر از 10 آمپر قطع شود.
فیوز پشت کیلومتر که یک فیوز 10 آمپر میباشد. وظیفه کنترل جریان برق در این سیم کشی را دارد. توجه کنید گاهی اوقات به علت خرابی باتری پراید امکان این اتفاق وجود دارد.
فیوز قفل مرکزی اگر از مدار خارج شود یا به عبارت دیگر دزدگیر چهار درب خودرو همزمان باز و قفل نمیشود و باید با سوئیچ درب ماشین پراید را باز نمایید. همچنین اگر فیوز مربوط به شیشه بالابر خودرو باشد دیگه نمیتوانید شیشه های هر چهار درب خودرو را توسط کلید بالا و پایین کنید البته توجه نمایید گاهی اوقات امکان دارد این اتفاق به دلیل خرابی پمپ بالا باشد و یا اگر بطور همزمان چراغ های ترمز و استپ روی طاقچه از کار افتاد مربوط به فیوز استپ ترمز میباشد ولی اگر فقط یکی از چراغ های ترمز بود به علت سوختگی لامپ میباشد.
فیوز دزدگیر پراید معمولاً در نزدیکی جعبه فیوز اصلی خودرو قرار دارد. جعبه فیوز اصلی پراید در زیر داشبورد و سمت چپ راننده واقع شده است. فیوز دزدگیر به صورت مجزا یا درون همین جعبه فیوز اصلی قرار گرفته است و وظیفه آن حفاظت از سیستم الکتریکی دزدگیر در برابر نوسانات برق و اتصالات کوتاه است. یافتن این فیوز به راحتی با باز کردن پوشش جعبه فیوز امکانپذیر است و معمولاً با نماد مشخصی همراه است که نشاندهنده وظیفه و کاربرد آن است.
فیوز چراغ جلو پراید در جعبه فیوز اصلی خودرو قرار دارد که زیر داشبورد و سمت چپ راننده قرار گرفته است. این جعبه فیوز حاوی فیوزهایی است که هر یک وظیفه محافظت از یک بخش خاص از سیستم الکتریکی خودرو را بر عهده دارند. فیوز چراغ جلو به طور مشخص برای حفاظت از مدار چراغهای جلویی خودرو طراحی شده و به راحتی با نماد یا توضیحاتی که در کنار هر فیوز نوشته شده است، قابل تشخیص است.
اگر سوال شما این است که فیوز ای بی اس پراید کجاست باید ذکر کرد فیوز ABS در خودروی پراید نیز مانند سایر فیوزهای مهم، در جعبه فیوز اصلی خودرو قرار دارد. این جعبه فیوز زیر داشبورد و سمت چپ راننده قرار گرفته است.
توجه نمایید که داخل فیوز یک رشته سیم وجود دارد اگر آن سیم قطع شده باشد به معنای سوختگی فیوز باشد.
به هیچ عنوان زمانی که فیوز قطع میشود از یکسره کردن فیوز، استفاده از یک سیم و یا فیوز با آمپر های بالاتر استفاده نکنید زیرا این کار بسیار پر ریسک می باشد ممکن است منجر به آتش گرفتن ماشین شود.
حافظ باتری، همراه همیشگی شما
در این مقاله به سوالاتی نظیر فیوز فن پراید کجاست و فیوز قطع دزدگیر پراید توضیح دادیم. حافظ باتری توصیه میکند به هیچ عنوان از یکسره کردن فیوز و خارج کردن آن از مدار سیم کشی اجتناب کنید. همچنین همان طور که میدانیم باتری تاثیر مستقیم بر دینام وارد که قیمت باتری پراید باتوجه به نوع و ساختار و کارخانه تولید کننده یا به عبارت دیگر بنابر کیفیت باتری پراید متفاوت است.